Goodreads - društvena mreža za ljubitelje knjiga

Jedna od društvenih mreža na kojima sam najjaktivnija jeste svakako portal za ljubitelje knjiga Goodreads. Onima koji znaju o čemu se radi, mogu samo da predložim da me dodaju za prijatelja (klik za odlazak na moj profil), a evo malog objašnjenja za one koji nisu upoznati sa ovim sajtom.



Goodreads je društvena mreža za ljubitelje knjiga koja je osnovana 2007. godine, a čiji je cilj da poveže ljubitelje knjiga i pomogne im da lakše pronađu preporuke za naredno čitanje. Goodreads broji vise od trideset miliona članova i poseduje bazu od 900 miliona naslova. Takođe, osim čitalaca, na ovom sajtu su registrovani i pojedini autori knjiga, označeni kao “Goodreads autori”, koji pišu blogove i povremeno učestvuju u diskusijama sa svojim obožavaocima. Neki od ovih autora su pisci svetski poznatih naslova, kao na primer Stiven King, Trejsi Ševalije, Nikolas Sparks, Den Braun, Haled Hoseini, Čak Palahnjuk i mnogi drugi.

Sajt funkcioniše na sledeći način: nakon što se registrujete i napravite svoj profil, program će vam ponuditi da među određenim književnim žanrovima odaberete svoje omiljene, nakon čega će nuditi naslove koje možete označiti kao one koje želite da čitate, one koje trenutno čitate, ili one koje ste već pročitali. Ukoliko neku knjigu označite kao pročitanu, njoj možete dati ocenu od jedan do pet i o njoj napisati kratko mišljenje, odnosno recenziju. Svaki naslov na taj način dobija srednju ocenu, koja vam, zajedno sa recenzijama korisnika mreže, može pomoći u odabiru knjige za čitanje. Takođe, sajt će svakom korisniku, na osnovu pročitanih knjiga, ponuditi knjige koje su im slične. Pored opisa i ocena knjiga, na Goodreads-u se mogu pronaći brojni testovi koji korisnicima pomažu da provere svoje znanje u vezi sa određenom knjigom, autorom ili žanrom.

Osim toga, ovaj sajt nudi i opciju izazova za broj pročitanih knjiga u toku godine, koji  svaki korisnik može sebi da postavi u bilo kom trenutku. Sajt sve vreme prati broj unetih pročitanih knjiga i obaveštava korisnika o napretku njegovog izazova. Svi korisnici mogu uporediti svoj napredak sa korisnicima koje imaju u svojim „listama prijatelja“. Na ovaj način se stvara određeni takmičarski duh koji može pozitivno uticati na čitalačke navike.

I najbolje za kraj: Goodreads svakodnevno objavljuje giveaways određenih autora u kojima može učestvovati svaki registrovani korisnik. Sve što je potrebno da uradite jeste da unesete svoje podatke, priključite se korisnicima koji priželjkuju knjigu na poklon, i uz malo sreće, možete dobiti potpisan primerak knjige koju odaberete! Na svu sreću, većina ovih darivanja je internacionalnog karaktera, pa u njima mogu učestvovati svi.


Dakle, šta čekate? Pravac na Goodreads i uživajte u traženju i ocenjivanju knjiga!

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment