Pripreme za 60. Međunarodni beogradski sajam knjiga


Oktobar je omiljeni mesec svih knjigoljubaca u Srbiji - to je mesec kada se svake godine održava čuveni Međunarodni beogradski sajam knjiga. Ovde godine je jubilarni, 60. sajam, a on će trajati od 25. oktobra do 1. novembra.

Slogan ovogodišnjeg Sajma biće „Šta bi bilo da nije bilo“ Beogradskog sajma knjiga svih ovih godina.



Zemlja počasni gost ove godine biće Rusija (i to baš u godini koja je u Rusiji proglašena godinom književnosti). Na ruskom nacionalnom štandu (hala 2a) biće predstavljeno više od 1500 knjiga vodećih ruskih izdavača. Srpski čitaoci će imati priliku da kupe i pogledaju kako dela klasične, tako i savremene književnosti na ruskom jeziku. Takođe, za sve posetioce Sajma biće upriličena izložba fotografija „Blaga ruske književnosti“, posvećena razvoju ruskog pisma i književne kulture.

Srpski čitaoci će imati priliku da se susretnu sa poznatim ruskim piscima koji će specijalno za ovu priliku doputovati u Beograd, među kojima su Pavel Basinski, Sergej Beljakov, Boris Jevsejev i Sergej Likjanjenko. Spisak gostjućih pisaca iz Rusije možete pogledati OVDE 


Ove godine, više od 450 izlagača iz Srbije i inostranstva predstaviće svoju produkciju u halama 1,1a, 2a, 2c i 4. Osim Rusije, ove godine će se predstavljati i izlagači iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske,  Belorusije, Velike Britanije, Španije, Nemačke,  Francuske, Italije, Kine, Japana, Brazila, Angole, Indije , Irana, i po prvi put Rumunije i Azerbejdžana.

Kao i svake godine, Sajam će biti podeljen na nekoliko izložbenih celina i to:

Hala 1 arena, parter i galerija: domaći izdavači;
Hala 2a:  počasni gost Beogradskog sajma knjiga (Rusija), inostrani izlagači, nacionalne prezentacije, izdavači koji kao osnovnu delatnost imaju obrazovanje;
Hala 2c: Izdavači školske i stručne literature, izložbe, Festival slovenske knjige, press centar;
Hala 4: domaći i strani izdavači, državne institucije i ustanove, izdavači iz oblasti religije i teologije, prodaja knjiga i distributeri;
Hala 4 galerija: prodaja korišćenih i antikvarnih knjiga, Festival stvaralaštva mladih;
Hala 1a: programske sale i izložba Ruske Federacije.

Detaljnu mapu sajma i raspored izdavača po štandovima možete pogledati OVDE.

Kao i svake godine, na Sajmu će biti održane razne tribine. Na ovom Sajmu nas očekuje nekoliko godišnjica i tema: šestdesetogodišnjica Beogradskog sajma knjiga, 80 godina od rođenja Danila Kiša, 100 godina od rođenja Branka Ćopića, 120 godina od rođenja Milana Kašanina, 140 godina od rođenja Branislava Petronijevića i 1200 godina od rođenja Metodija Solunskog.

Kao i svake godine, tradicionalno će biti dodeljene nagrade u kategorijama: Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dečija knjiga godine i Najlepša knjiga; a po prvi put i nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku.

Čitaoci će na Sajmu moći da sretnu neke od poznatih pisaca koji će na štandovima svojih izdavača potpisivati knjige. Pratite sajtove izdavača da biste se upoznali sa rasporedom gostovanja. 

Školski dan je predviđen za četvrtak, 29. oktobar (ukoliko niste školarac, pretpostavljam da vam je, kao i meni, ova informacija od izuzetnog značaja, kako biste izbegli gužvu). Dani za porodične posete biće ponedeljak i utorak (26. i 27. oktobar), kada će biti omogućeno da cela porodica uđe na Sajam sa jednom kartom po ceni od 600 dinara.  

Cena pojedinačne ulaznice i ove godine će biti 250 dinara, a parking će se naplaćivati 100 dinara po satu. Radno vreme Sajma biće od 10-21.

Ne zaboravite da napravite spisak željenih knjiga i napravite plan kretanja (za to će vam poslužiti mape). Proverite da li su vam sve kartice čitalačkih klubova aktivne i na broju (popusta nikad dosta!) Štandove za koje ste uvereni da ćete na njima pazariti veću količinu knjiga ostavite za kraj, kako se dobar provod ne bi pretvorio u nervozu zbog tegljenja velike količine knjiga. 

Ja sam svoj spisak već napravila, ali uvek računam sa tim da ću dosta knjiga kupiti neplanirano i jedva čekam da idem, ali neću vam otkriti šta sam namerila da kupim -  o nečemu moramo pisati i kad Sajam prođe.

Želim vam dobar provod na Sajmu i još bolji ulov! Čitamo se uskoro!

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment